•  

    SANY2523 SANY2521 SANY2522 SANY2518 SANY2519 SANY2520
  • Plenita
    26 septembrie 2018, 12:05
    Soare
    Soare
    12°C
    Perceput de temperatură: 16°C
    Presiunea: 1040 mb
    Umiditate: 39%
    Vânt: 4 km/h S
    Rafale de vânt: 7 km/h
    Răsarit: 07:19
    Apus: 19:18
    Prognoza 27 septembrie 2018
    Zi
    Parţial însorit
    Parţial însorit
    19°C
    Vânt: 4 km/h VNV
    Rafale de vânt: 7 km/h
    Noapte
    Senin
    Senin
    4°C
    Vânt: 4 km/h SSE
    Rafale de vânt: 7 km/h
    Prognoza 28 septembrie 2018
    Zi
    Soare
    Soare
    22°C
    Vânt: 4 km/h ESE
    Rafale de vânt: 11 km/h
    Noapte
    Senin
    Senin
    5°C
    Vânt: 4 km/h VSV
    Rafale de vânt: 7 km/h
    Prognoza 29 septembrie 2018
    Zi
    Înnourat
    Înnourat
    22°C
    Vânt: 4 km/h SV
    Rafale de vânt: 11 km/h
    Noapte
    Precipitaţii
    Precipitaţii
    9°C
    Vânt: 4 km/h SSE
    Rafale de vânt: 11 km/h
     

Divorţ prin acordul părţilor

Cererea de divorţ pe cale administrativă se face în scris, se depune şi se semnează personal de către ambii soţi, în faţa ofiţerului de stare civilă de la primăria care are în păstrare actul de căsătorie sau pe raza căreia se află ultima locuinţă comună a soţilor.

În cererea de divorţ fiecare dintre soţi declară pe propria răspundere că este de acord cu desfacerea căsătoriei; nu are copii minori cu celalalt soţ, născuţi din căsătorie sau adoptaţi sau din afara căsătoriei lor; nu este pus sub interdicţie; nu a mai solicitat altor autorităţi desfacerea căsătoriei.

Acte necesare:
– certificatul de căsătorie în original şi copie xerox;
– certificatele de naştere în original şi fotocopii;
– documentele cu care se face dovada identităţii în original şi fotocopii;
– taxa pentru indeplinirea procedurii de divorţ pe cale administrativa in cuantum de 500 lei ce se achita la Primaria Plenita – Compartimentul Impozite si Taxe.
În cazul cetăţenilor străini, certificatele de naştere trebuie să îndeplinească cerinţele de legalitate prezăvute în convenţiile internaţionale şi tratatele încheiate între România şi statele ai căror cetăţeni sunt.

Ofiţerul de stare civilă acordă soţilor un termen de 30 de zile calendaristice, calculate de la data depunerii cererii, pentru eventuala retragere a acesteia.

La expirarea termenului de 30 de zile calendaristice, ofiţerul de stare civilă delegat verifică dacă soţii stăruie să divorţeze şi dacă, în acest sens, consimţământul lor este liber şi neviciat, solicitând soţilor o declaraţie.

Dacă soţii nu se prezintă împreună după expirarea termenului de 30 de zile, ofiţerul de stare civilă întocmeşte un referat, aprobat de primar, prin care dosarul de divorţ se clasează.

În aceleaşi condiţii ofiţerul de stare civilă clasează dosarul dacă ambii soţi sau numai unul dintre aceştia înţeleg/înţelege să renunţe la divorţ, dacă înainte de finalizarea procedurii de divorţ, unul dintre soţi este pus sub interdicţie, dacă intervine naşterea unui copil sau dacă unul dintre soţi a decedat, căsătoria încetând prin deces.

În ipoteza în care soţii stăruie să divorţeze, ofiţerul de stare civilă constată desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor şi eliberează certificatul de divorţ care va fi înmânat foştilor soţi într-un termen de maxim 5 zile lucrătoare.

 

Certificatul de divorţ se întocmeşte în 3 exemplare originale, din care 2 se înmânează părţilor pe bază de semnătură, iar un exemplar rămâne la dosarul de divorţ.

 

Este interzis să se înscrie pe certificatul de divorţ menţiuni cu privire la motivele divorţului sau culpa soţilor.
La data desfacerii căsătoriei, ofiţerul de stare civilă delegat anulează cartea de identitate a fostului soţ care îşi schimbă numele de familie prin divorţ, prin tăierea colţului în care se află înscrisă perioada de valabilitate.
Certificatul de căsătorie reţinut la dosarul de divorţ, se transmite spre anulare primăriei emitente la data eliberării certificatului de divorţ.