In conditiile modificarii din ce in ce mai intense a peisajului natural, paralel cu cresterea numerica a populatiei si extinderea activitatii umane, asociatiile vegetale si faunistice au capatat cu totul alt aspect.
In urma cu câteva milenii, paduri masive acopereau toata suprafata situata la nord de linia localitatilor Plenita – Radovan – Calopar – Dranic – Sadova, iar la sud de aceasta linie se gaseau paduri-poenite.La o distanta de aprox. 3 km de comuna Plenita se gaseste padurea “Poiana Plenitei” care se întinde pe o suprafata de 854 ha.
Padurea este alcatuita din garnita (Quercus frainetto) si cer (Quercus cerris) fiind in felul acesta una din padurile rare din sud-estul tarii cu o asemenea alcatuire. Fiind o padure luminoasa, in afara de plante lemnoase, cresc numeroase specii de plante ierboase care incep sa înfloreasca inca de la sfârsitul lunii februarie si pana toamna târziu.
Ca plante de primavara cresc: ghiocelul (Galanthus nivalis), vioreaua (Scilla bifolia), tamaioara (Viola sp.), brândusa de primavara (Crocus moesiacus), brebenelul (Corydalis solida), spanzul (Heleborus odorus), piciorul cocosului (Ranunculus acer) etc.
Pe masura ce padurea infrunzeste, la umbra copacilor locul acestor plante este luat de alte specii botanice ce apartin atât clasei dicotiledonate cat si clasei monocotiledonate.
Din clasa dicotiledonatelor amintim: Veronica chamaedrys si Veronica serpilifolia, Potentilla argentea etc iar din clasa monocotiledonatelor se intalnesc: Poa pratensis, Poa bulbosa vivipara, Ornithogalum umbeilatum etc.
In afara de plantele citate ca plante inferioare întâlnim diferite specii de ciuperci, licheni precum si numeroase specii de muschi.
Daca in luna mai poposesti in padurea “Poiana Plenita” ochiul iti este incantat de florile rosii purpurii ale bujorului romanesc – Paeonia peregrina, Mill, care ocupa o suprafata compacta de 56 ha, dar ce se gaseste raspândit si neuniform si intamplator ca buchete sau numai cate un fir pe o suprafata de aprox. 200-500 ha in restul padurii. Paeonia peregrina, Mill Var. romanica este o planta balcanica care face parte din familia Ranumculaceae, subfamilia Paeoenioidee.