Plenita este situata in partea de vest a judetului Dolj, la 60 km de municipiul Craiova – resedinta judetului si la 16 km de Dunare (localitatea Cetate), la limita administrativa cu judetul Mehedinti si extremitatea nordica a Câmpiei Romane si a subunitatii acesteia “Câmpia Darvari”.
Este la limita intre cimpia înalta a Balacitei si cimpia joasa a Bailestiului, se învecineaza la nord cu comuna Verbita, in est comunele Orodel si Caraula, in sud comuna Unirea iar in vest si nord-vest comunele Darvari si Oprisoru (judetul Mehedinti).
Din punct de vedere geomorfologic intalnim in teritoriul administrativ al comunei atât relief de câmpie cu altitudine pana la 200 m, si care cuprinde cea mai mare parte a suprafetei, cat si relief al podisului Getic din partea de nord a comunei, cu altitudini de peste 200 m (dealul Gemeni cu 215 m).
A aparut in timpul formarii Carpatiior, in timp ce muntii se ridicau, apele marii Thetis se retrageau, prin apele de suprafata. Dovada ca a fost fund de mare sunt resturile fosiliere (melci, scoici) descoperite in nisipurile si pietrisurile din punctul Stramba, localizate in dealul cu acelasi nume.
Podisul Getic este situat la vest de Olt si a aparut in timpul formarii Carpatilor, a fost umplut in timpul erei tertiare cu sedimente transportate atât de Carpati cat si de balcani.
La sfârsitul pliocenului si începutul cuaternarului se încheie procesul de sedimentare cu nisipuri si pietrisuri iar regiunea devine uscat. In dealul Stramba s-au gasit sisturi fosiliere din aceeasi perioada cu dealul Bucovat situat in vestul Craiovei.
Toata seria de intrânduri si iesinduri ale câmpiei Romane cat si in zona podisului Getic sunt opera fluviului Dunarea. Astfel, întreaga limita a Câmpiei Romane spre nord, spre podisul Getic, este un vechi abrupt de eroziune al Dunarii, care a avut ca suprafata initiala câmpia lacustra levantina, si care este pus in evidenta prin cursurile subsecvente ale vailor. Aceasta limita mai este marcata si de localitatile care ocupa cea mai mare parte a golfurilor, câmpia Dunarii in zona colinara a podisului Getic, printre care se numara si localitatea Plenita.
Geografia împrejurimilor Plenitei cuprinde o zona de câmpie care reprezinta partea dominanta si o zona colinara; dealul Stramba situat la sud, dealul Udubasnita situat la nord si alte doua coline ce strabat padurea, Padina Mare si Padina Mica, la est. Comuna este asezata pe doua coline mari cu înclinari usoare.